Hayalleri Ertelemeyin!...

Cesaretinizi toplayın ve gidip gitmeme konusunda teredütlerinizi anında çöpe atın!
Yol arkadaşı bulamama, belirsizlikten korkma, dil bilmeme gibi bahaneleri de şimdi çöpe atın! Bu blogda ihtiyaç duyacağınız herşey var...

15 Haziran 2010 Salı

Hırvatistan Seyahati

ZAGREB
Saat 21.45'de trenle Saraybosna'dan trenle yola koyuldum.Ertesi sabah 07.50'de Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'e vardık.Bu seyahatimde yanımda bir arkadaş da var.Tren istasyonundan iner inmez karşıda tramvaylar çalışıyor.Şehirin her tarafına tramvaylarla gidiliyor.Otobüs kullannılmıyor Zagreb'de.Hemen 6 nolu ttamvaya binip merkeze gidiyoruz.Tramvaylarda kimse bilet atmıyor. Yine eski komünist sistemden kalma bedava taşımacılığı Zagreb'de de görmüş oluyorum. Şehir merkezi Trg Bana Celacic meydanı ve 4 dakikada tramvayla gelyorsunuz.Bu meydanda Tourism Info bürosu da var ve baya yardımcı oluyor çalışanları. Hemen bir harita kapıp kalacağımız hostele gitmek için 4 no'lu tramvaya atlıyoruz.Şehrin biraz güneyinde olan Funk Hostel'e varıyoruz. Geceliği 12 euro olan Funk Hostel temiz ve ortamı güzel olan bir hostel.Çantalarımızı atıp Zagreb merkeze tekrar dönüyoruz.

Zagreb'de merkezi ikiye ayırabiliriz.Kuzey ve güney olarak. Kuzey dediysem de öyle uzak anlamında kullanmadım yürüyüş mesafesinde yakın yerleri Jelacica meydanının üstü ve altı olarak düşünün. Kuzeyde turistik açıdan en önemli yer bir katedral. Bu katedralin etrafındaki büyük duvarlar ise Osmanlı İmparatorluğunun akınlarına karşı savunma maksatlı yapılmış.Yine katedralin yanındaki St. Stephen's Chapel da görülmeli. Buradan devam ettiğinizde Dolac adı verilen pazar meydanına geliyorsunuz.Bildiğiniz domates,patates satılan pazar Zagreb'in ortasında 3 katlı dizayn edilmiş ve 20nci yüzyılın başlarına kadar giden bir geçmişi var.

Dolac'tan çıkıp Tkalciceva sokağına girin.Zagreb'in en renkli caddesi.Sağlı sollu cafeleri, dar sokağı ile hoş bir görünüm arzediyor.
Tkalciceva sokağına paralel giden Radiceva sokağı ana meydanla Üst şehiri birbirine bağlayan eğimli bir sokak.Bu sokakta gezilip görülmeli. Bu sokağın devamında St. Marks meydanında fotoğraf çekilip bu meydana dik gelen sokağa kendinizi atarsanız ilerde Zagreb manzaralı bir noktaya geleceksiniz.Devamında sık ağaçla kaplı gölgelik bir yol göreceksiniz. Serinlemek için iyi bir fırsat.
Zagreb şehir müzesinin yanında yine üst kesimde kalan birkaç yer daha görülüp aşağıya geçilebilir.Aşağı kesimde daha çok meydanlar var. Çok etkileyici bir şey yok diyebilirim.Zaten Zagreb geneli 5-6 saatlik gezmeyle halledilebilecek bir kent.
Fiyatlar: Türkiye gibi.Aşağı yukarı aynı. Özellikle tekstil ürünleri aynı diyebilirim. Merkezde yediğim bir döner ve kola 32 kuna tutmuştu. 1 Kuna=7.2 Euro 1 bira 10-15 Kuna , 1 porsiyon börek 13 Kuna
Zagreb gerek altyapı gerekse ulaşım gibi konularda Avrupa Birliğine yakışan bir kent. Belgrad'a nazaran daha huzurlu buldum Zagreb'i. Heryere ulaşım elinizin altında sıklıkla gelen tramvaylarla sağlanıyor.Tramvayları modern ve gece sabaha kadar çalışan bir toplu taşıma sistemleri var.

Gece Hayatı : Zagreb'in güneyinde Piranha diye bir club var. İçerisi genç Hırvat kızlarla dolu ve müziği fena değil. İçerde 1 bira 22 Kuna,1 şarap 20 Kuna.Hoş mekan tavsiye ederim:)

Hırvat kızları genelde beyaz tenli, yeşil gözlü ve manken gibi fiziğe sahip kızlar. Birşey sorduğunuzda kibarca cevap verirler, yardımcı olmaya çalışırlar.

RİJEKA

Akşam saatlerinde geldim Rijeka'ya. Daha ilk bakışta Napoli'yi andırıyor. Zaten geçmişte İtalyan hakimiyeti yaşamış,yaşlıların italyanca bildiği bir kent. Hırvatistan'ın ikinci büyük kenti. Ayrıca Hırvatistan'ın en büyük limanı burası.Hırvatistan'ın İzmiri diyebilirim. Şairin dediği gibi sokakları deniz kokuyor. Akşam açık havada ünlü bir Hırvat grubun konseri var.Halka açık bir faaliyet. Birer bira kapıp atıyorum kendimi konser kalabalığına. Bu tip halk konserleri Avrupa'da çok keyifli oluyor.Herkes yaşlı genç dans ediyor, neşeli insanlar, gülümseyen yüzler..Hemen önümde 21-22 yaşlarında ince yapılı,kahverengi gözlü,düz kahverengi saçları az önce taranmış olduğu belli düzlüğüyle omuzlarından dökülen çok güzel bir kız önümde dans ediyor.Yüzünü döndüğünde ne kadar beyaz bir teni olduğunu, ve her salınımında da bedeninin ne kadar estetik olduğunu görüyorum.Konsere 20 dk ara veriliyor. Hemen arkamızda yani marinanın arkasında Capitano adlı bara geçiyoruz. Bir bira 28 kuna,hoş canlı bir mekan..Biraz burda takıldıktan sonra sokaklarını geziyorum Rijeka'nın..Çok temiz bir kent değil Rijeka..Ama aktiviteleri olan bir kent. İlerlerken dağcılık çalışması yapan genç kızları görüyorum maketten dağda. Sokakları bu kadar mı İtalya'yı andırır bir kent!

Rijeka Turistik açıdan zengin bir yer değil.Şehir içinde yapılacaklar sadece kalesine çıkmak, dar sokaklarını gezmek, yakın koylarda yüzmeye gitmek dışında pek fazla bişey yok. Fakat asıl yapılması gereken Rijeka'ya 1,5 saat mesafede olan Krk adasına gitmek.Hırvatistan'ın en büyük adası olan bu ada yüzmek ve güneşlenmek için harika bir yer. Ada nın heryerini gezemeseniz bile Baska adlı bölgesine gidin derim. Ada'ya otoüs var.Şehir merkezindeki terminalden kalkıyor. 06.30 da ilk otobüs kalkıyor ve 08.00 de adaya varıyor. diğer otobüs 08.15 de...
Gece HAyatı
Marinada 2-3 tane gemi club olarak kullanılıyor.İçerisi canlı, hoş atmosferi var bu mekanların.Güzel Hırvat kızların mini etekleriyle doluştuğu yerler buralar.Kaldığın Hostel sahibi beni zorla buraya göndermişti:) Nedeni buymuş meğer:)Giriş ücretsiz,fiyatlar fahiş değil. Birine uğrayın derim.
Kaldığım hostel ART HOSTEL'di.Gayet temiz ve arkadaş ortamı güzel olan merkeze 15 dk yürüyüş mesafesinde hoş bir yer. Sahibi Marco bize vişneden yapılmış bir içki ikram ediyor.Hoşgeldin içkisiymiş..Bu arada Ankara'ya geldiğinden hatta Gençlerbirliği maçını izlediğinden bahsediyor. Marko çok yardımsever, çok iyi bir insan. Hiçbir hostelde bu kadar yardımseverini görmedim.Rijeka'ya gideceklere tavsiye ederim ART Hosteli..

Otübüs terminali şehir merkezinde demiştik.Hatta terminal olduğunu anlamazsınız bile. Buradan Pula'ya geçeceğim. Pula gibi yerlere otobüsle gitmek daha avantajlı çünkü Pula,Rijeka gibi şehirleri içine alan Istria Bölgesinde tren yolculuğu uzun sürdüğü gibi ucuz da değil.Istria Bölgesinde en önemli yerler Pula,Porec gibi yerler.Hem tarih hem doğa sunar bu yerler.

PULA

Hırvatistan' batısında küçük bir sayfiye kenti olan Pula hem Hırvatistan'dan hem de dışardan turistleri ağırlayan bir kent.Rijeka'dan gelecekler otobüsü tercih etsin.Rijeka-Pula otobüsle 2 saat 20 dk sürüyor,bilet 100 KUNA.Yaklaşık 2-3 saatte bir var.Bagaj parası alıyorlar otobüsler. 1 euro civarında.Türkiye'de patates çuvallarının otobüse yüklenip bedavaya gittiğini anımsayıp gülümsüyorum.
Pula'da Amfitiyatro mutlaka görülmeli. Roma'daki Colezyum gibi devasa bir anıt.Roma imparatorluğundan kalma en önemli eser Puladaki.

Bunun dışında Herkül'ün Kapısı ve devamında Roman Theatre gibi kalıntıları da görmeden gelmezsiniz zaten.

Ufak bir kent Pula.Pula çevresine yat turları var ilginizi çekebilir.
Pula'ya gelipte yüzmeden gidilmez.Verudela denen kıyı kesimine gidip orda her sahilinin halka açık olduğu Verudela'nın beğendiğiniz bir koyunda denize girin.Denizi çok güzel,dalgasız.Sahili ise taşlık ve kayalık Verudela'nın. Öyle bizim Antalyadaki gibi sahiller beklemeyin, ve ülkemizin ne kadar güzel olduğunu bir kez daha anlayın:) Merkezden yürüyerek gidebildiğiniz gibi otobüsle de gidebilirsiniz.20 dk da bir kalkıyor otobüsler Verudela'ya.

Rijeka gibi Pula'da İtalyanların etkisinde kalmış bir kent.Hatta Pula'da buram buram İtalyan etkisi kokuyor.Sokak isimleri italyanca olması ve İtalyan asıllı insanları ile bunu rahatlıkla hissettiriyor.İtalya'da sokak isimler beyaz bir mermer levha üstüne yazılıp her sokak başındaki evin hep aynı yüksekliğine asılır.Burda da bunun aynınıı görünce hiç şüphem kalmıyor:)İtalyan mimarisi,cumbalı evleri ile tam bir akdeniz kent, burası.
Pula'da Most Hostel'de kaldım.Temizliği,ev sahipliği on numara diyebilirim. Zaten Hırvatistan'ın en iyi hosteli seçilmiş.Sahibi çok yardımsever yaşlıca bir teyze.Hostelin geceliği 19 euro civarında.Kaldığımız oda da 2 ingiliz kızla beraber kaldık. Tüm hırvatistan'ı gezmeye gelmişler.
Pula'nın gece hayatı da Pula gibi sakin.Merkezde rock müzik yapan bir mekan var. Gençler Pula dışında Medulin bölgesindeki mekanlara gidiyor genelde.Kısaca gece hayatı pek yok burda. Fakat buraya gelirseniz Adriyatik'te bir günbatımı izleyin derim.Belki de en eğlenceli şey bu olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
hit counter
html hit counter