Hayalleri Ertelemeyin!...

Cesaretinizi toplayın ve gidip gitmeme konusunda teredütlerinizi anında çöpe atın!
Yol arkadaşı bulamama, belirsizlikten korkma, dil bilmeme gibi bahaneleri de şimdi çöpe atın! Bu blogda ihtiyaç duyacağınız herşey var...

24 Mayıs 2010 Pazartesi

Sırbistan Gezisi

21 mayıs 2010

Saat 11.35 de Sarajevodan trenle yola çıktım.Tren bilet fiyatı 33 KM( Bosna parası yaklaşık 33 tl).Eğer Sarajevodan Sırbistan'a geçecekseniz gündüz 11.35 de hergün tren var ve yolculuk esnasında yemyeşiş tepeler arasına girmiş derelerden oluşan hoş manzaraları görerek gidersiniz.Bosna'nın kuzeyinde bir şehir olan Doboj'a 14.30 da varılıyor.Doboj'dan biraz sonra arazi düzleşmeye başlıyor. Trenle yolculuğunuz esnasında Hırvatistan sınırlarına girip çıkıldığından ekstra bir pasaport kontrolü yapılıyor.(Slavonski Samac) Daha sonra Sırbistan'a girereken de yine bu sefer Sırp görevliler tarafından pasaport kontrolü yapılıyor. Ve nihayet saat 20.15 gibi Belgrad'a varıyorum. Yaklaşık 8,5 saat sürüyor trenle yolculuk.

Sırpça ismi Beograd olan bu şehir beyaz şehir anlamına geliyor Sırpçada. Sava nehrinin şehrin ortasından geçerek şehre anlam kazandırdığı düşünüyorum.Zaten içinden nehir geçen şehirler hep duygu dolu ,sanat dolu,aşk dolu gelmiştir bana..Ayrı bir ilgi duyarım bu tip şehirlere...

Para Birimi : Dinar dedikleri bol sıfırlı bir para birimine sahipler. Yaklaşık 100 dinar 1 euro yapıyor.

Neler Gezilir ?

Kalemegdan : Adından da anlaşılacağı üzere Türk döneminden kalma bir kale.İçinde müzeleri var.Sava nehri kıyısında olan bu bölge müthiş manzarası ile gidilmesi gereken ilk yer. İçinde müze de var.Fotoğraf çekilmek için ideal yerlerden.Hemen çıkışında aşağıda hayvanat bahçesi bulunuyor.Sanki artık bir park haline gelmiş,haftasonları yürüyüşe çıkmış insanların uğrak yeri.

Trg Republike ve Kalemegdan arası en canlı yerleri.Knez Mihailova caddesi alışveriş yapmak ve yolun kenarındaki cafe-barlarda oturmak için gidebileceğiniz yerlerden.National Museum ve National Theater da Trg Republike civarındadır.

Büyük ortodoks kilisesini ziyaret edin.

Nerde Kalınır ?

Ben Sun hostel ve Backpackers hostelde kaldım.Sun hostel 6 euro idi ama şehre uzak sayılır. Genelde temiz ve güvenli ama pek bir hostel ortamı yok. Backpackers ise daha arkadaşçıl bir ortam. Hostelde kalanlar hoş bir muhabbet ortamı buluyorlar.(Kısa bir sohbetten sonra Avusturalyalı kızlar bizle gece dışarı çıkmayı teklif etmişlerdi :) ) fiyatı 11-12 euro civarında. Her iki hostelde de kahvaltı yok fakat bedava internet erişimi var.

Gece Hayatı ?

Mr Stefan Braun : Balkanska caddesinde bir binanın üst katlarında bir gece klübü.Saat gece 1.00 de dolmaya başlıyor.Çok tekin bir yergibi görünmedi bana.Çok da kalmadım ama genelde bilinen meşhur bir yer.Giriş ücretsiz.

Sound Bar : İstasyon arkasındaki köprüden geçince hemen köprü altında su üzerindeki botların üzerine inşa edilmiş bir mekan.Club müziği var. Dans etmek isteyen , kalabalık club ortamı sevenler için uygun bir yer.Giriş ücretsiz bir beck bira 7 tl civarında.Ucuz bir yer değil fakat bu tarz için ideal yer.

Red Room : Merkezde simirna caddesinde numara 10 adresinde değişik bir mekan.Kendine has müşterisi var.Özel geceler düzenliyor.



Ne Kadar Pahallı ?

Burada bir fikir edinmeniz için Belgrad merkezindeki mekanlardaki fiyatları yazacağım.Fiyatlar mayıs 2010 fiyatlarıdır.

1 nescafe 140 dinar (1,4 euro) , 3 topluk dondurma 150 dinar , Otobüs Bileti 80 dinar ( Para vermeden biniliyor genelde) 1 tavuk grill 300-350 dinar

Mutlaka Yapın

Skadarska caddesindeki bohem tarzında çiçeklerle bezenmiş cafe-barlara gidin.Birşeyler içerken ortamın ferahlığını hissedin.

Sava nehrinin karşısına geçip (merkezden 15 ve 84 nolu otobüs) sava nehrinin kenarındaki mekanlara gidin.Fotoğraf çekinin.



Novi Sad

Sırbistan'ın ikinbi büyük şehri. Sokakları temiz ve düzenli.Huzurlu sakin bir yer.Belgrad'dan otobüsle 1 saat 20 dk da gidiliyor. Yaklaşık 600 dinar yani 6 euro bir gidiş.

Merkezinde bir katedral ve çevresinde şirin binalar var. En önemli turistik yeri Pedrovaradin Kalesi. 18nci yüzyılda Danube Nehri kıyısında inşa edilmiş görülesi bir kale. Arkasında ise sık ormanlık yemyeşil bir alan var.

Taksiler Novi Sad'da çok ucuz.İstasyondan iner inmez hemen taksiye atlatın hiç tereddüt etmeyin.2 euro gibi bir rakama merkeze geleceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
hit counter
html hit counter