Hayalleri Ertelemeyin!...

Cesaretinizi toplayın ve gidip gitmeme konusunda teredütlerinizi anında çöpe atın!
Yol arkadaşı bulamama, belirsizlikten korkma, dil bilmeme gibi bahaneleri de şimdi çöpe atın! Bu blogda ihtiyaç duyacağınız herşey var...

27 Temmuz 2010 Salı

BUDAPEŞTE GEZİSİ

16 Temmuz 2010 .. Budapeşte Keleti Pulyaudvar Tren İstasyonunda iner inmez istasyounun çıkışında hemen karşıda bulunan döviz bürosundan para bozdurabilirsiniz.. 1 euro=277 forint
Ulaşmak istediğiniz yere istasyon çıkışında bulunan otobüsler ve metro gibi imkanlarla ulaşabilrsiniz.Toplu taşıma teknik olarak ücretli ama tüm eski komünist ülkelerde olduğu gibi burada  da halk bedava binmeye devam ediyor.
Buda peşte Danube Nehri ile ikiye bölünüyor. Nehrin batısı Buda doğusu ise Peşte olarak isimlendirilmiştir.Budapeşte ise genel şehrin adıdır.



Gezilecek Yerler

Buda Castle : Buda 'da mulaka görülmesi gereken yer Castle Hill denilen tarihi-turistik bölge.İçinde birkaç müze,sanat galerisi vs. bulunduran Castle Hill esas olarak Osmanlıların Buda tarafındaki askeri yerleşimi üzerine yapılmış bir kale.Bu bölgeyi sabahtan öğlene kadar gezebilrsiniz.Peşte'ye geçmeden de arzu ederseniz eski bir Osmanlı dervişi olan Gül Baba türbesine de uğrayabilrsiniz.



Castle Hill'den kalkan otobüslerlere binerseniz sizi Moskvza Ter' e getirir. Oradan da 4 veya 6 nolu tramvaylarla Peşte bölgesine geçebilrsiniz.Tramvaydan iner inmez Danube Nehri kıyısına sıfır yürüyerek hem Parlemento Binası, Bilim Akademisi gibi binaları görmüş hemde müthiş nehir manzarası ile keyifli bir yürüyüş yapmış olursunuz.  Szecheyi köprüsüne vardığınızda (zincirli köprü) bu köprünün üzerinde biraz zaman geçirin derim zira Budapeşte'nin en eski köprüsüdür. Bu köprüde yazın çok güzel festivaller vs olur. Denk gelirseniz kaçırmayın .



Zincirli Köprüden Peşte'ye doğru yürüyerek içeri doğru girin.Vaci Utca isminde Budapeşte'nin İstiklal Caddesi gibi olan caddeyi gezin.Hediyelik eşya vs gibi şeyleri burdan alabilirsiniz.



St. Steven Basilikası     : Budapeşte'deki en büyük katolik kilise. Tepesine çıkıp şehrin güzel bir  manzarasnı görebilrsiniz.

Kahramanlar Meydanı  :  Macar tarihinini anlatan rölyefler olan bir meydan. Türklerin Macaristan'dan çıkarılışını anlatan kabartmalar da mevcut.



Şehir Parkı                   : Kahramanlar Meydanı'nın arkasında kalan büyük bir park. Huzurlu bir yürüyüş yapmak ve içindeki müze, hayvanat bahçesini gezmek için gidebilirsiniz. İçinde Spa merkezleri de var.

Margaret Adası            : Buda ile Peşte'yi birleştiren Margit köprüsünün kenarında nehir ortasında bir ada. Yeşil alanları ve eğlence mekanları olan hoş bir yer.


Avusturya-Macaristan İmp. stili binalarının mimarisi ile , tarihi ile , güzel Danube Nehri ile Budapeşte çok hoşunuza gidecek. Eski imparatorluğun içinde Viyana nedeniyle hep ikinci planda kalmış , fakat ayrı bir kent dokusuna da sahip olmuş Budapeşte..İnsanlarını Avusturya ile kıyaslamak mümkün değil.Aynı imparatorluğun ötekisi olmuş Macarlar. Belki ü yüzden kent sakinlerinde bir kötümserlik , neşesizlik oluşmuş fakat kesinlikle soğuk denemez Macar insanına..
Gece margaret adasından şehre doğru bakıldığında büyülendiğinizi hissedersiniz.Tarihi binaların ışıklandırılması profesyonelce yapılmıştır.Şehir güzel bir Orta Avrupa kentidir. Gezilip görülesidir...

1 yorum:

  1. Budapeşte harika ve sakin bir şehir. Ailecek gittiğimizden bu sefer rehber ayarladım. Arkadaşlar süperlerdi. Havalimani transferini ve gezileri ayarladılar ( www.budapestetur.com ) hiç yorulmadım bu sefer stressle. Ünlü gulaş çorbasını, estergon kalesini, gül babayı, bit pazarlarını doya doya gezdik. Yazıyı okuyunca yeniden gitmiş gibi oldum.....

    YanıtlaSil

 
hit counter
html hit counter