Hayalleri Ertelemeyin!...

Cesaretinizi toplayın ve gidip gitmeme konusunda teredütlerinizi anında çöpe atın!
Yol arkadaşı bulamama, belirsizlikten korkma, dil bilmeme gibi bahaneleri de şimdi çöpe atın! Bu blogda ihtiyaç duyacağınız herşey var...

2 Ağustos 2010 Pazartesi

PRAG GEZİSİ


Viyana 'dan 16.33 treni ile Prag'a geçiyorum..Takriben 21.30 da orada olacağım.Prag ilgi çekici gelmişti bana hep. Vampir filmlerinin, aksiyon filmlerinin vazgeçilmez sinema dekorudur Prag..Sonunda varıyorum. Hlavni Nadrazi Tren istasyonunda indikten sonra para bozdurup(siz sakın orda bozdurmayın nedenini anlatacağım) Kırmızı C Metro hattı ile kalacağım hostele gitmek için istasyounun içindeki metro hattına giriyorum.Metroya bilet atmadan biniyor birçok insan. Balkan ülkeleri gibi yani.Teknik olarak atılması gerekiyor( manyetik bilet okutma cihazları var çünkü girişte ) ama  atanı pek görmedim..Tek tük ..

Kaldığım hostel A Plus Hostel. İstasyona gerçekten çok yakın ama şehir merkezi olan kısıma yürüyerek 15-20 dk tutuyor. Banyosu bakımsızdı ,çok katlı olan diğer hostellerde olduğu gibi ortak bir atmosfer yok..Söyleyebileceğim tek iyi yani fiyata dahil olan kahvaltısı. Kahvaltı gerçekten doyurucu ve çeşidi bol..1 günlük fiyatı 12 euro civarında. Ucuza yer bulursanız Ritchie hostel yeri çok güzel haberiniz olsun.
Prag'da Gezilecek Yerler
Powder Tower Municipal House              :  Eski şehir bölgesinde birbirine yakın iki eser. Kule olan eskiden barut deposu için kullanılmış, Municipal House ise şu an opera vs için kullanılıyor.Fotoğraf için ideal yerler.

 
Astronomical Clock         :    1338 yılında kurulmuş 12 azizin her saat başı pencereden göründüğü bir saat olan kule.Turistlerin ellerinde fotoğraf makinası azizlerin çıktığı anı bekleştiğini göreceksiniz.Çok bir numarası yok ama benim gibi saat başına 3-4 dk kala denk gelirseniz biraz bekleyip bakabilrsiniz.

 Charles Köprüsü (Karlov Most) : Şehrin cazibe merkezi. 14. yüzyılda kurulmuş iki ucunda kulesi olan enfes köprü.Gündüz birçok turistin üzerinde fink attığı çok hoş bir köprü. Üzerinde sağlı sollu yerleştirilmiş heykeller var ki bu heykellerden birinde eli kırbaçlı şişman bir Türk de var. Köprünün devamında çok eski bir kilise var onu da görün derim.


Prag Kalesi          :    Charles Köprüsünden  karşıya geçerek sağdaki yoldan merdivenleri tırmanarak çıkacağınız ve sonunda ödül olarak harika bir Prag manzarası yakalayacağınız yer. Devamında şarap bağlarını görüp enfes Prag manzarasını bolca fotoğraflayın.

Müzeler
Kafka Müzesi     : Prag'da yaşamış ünlü düşünür,yazar Franz Kafka'nın doğduğu evi müze yapmışlar..Prag'ı gezerken zaten Kafka hayranları  Kafka'yı biraz daha anlayacak , yaşadığı evi de görmelerinde de fayda var.
National Museum  : Büyükçe bir binada daha çok doğal tarih barındıran bir müze. Antropoloji mineraller eski çağlar vs ilginizi çekiyorsa buyrun.
İşkence Müzesi       : Orta Çağda Hristiyan Avrupasının uyguladığı sorgulama teknikleri ,işkence aletlerini gösteriyor.Giriş 5 euro civarında. (140 kuron)
Komünist Dönemi Müzesi  : Tek kattan oluşan komünist dönemi uygulamarı,cinayetleri soğuk savaş dönemini anlatıyor.180 Kuron
 
Ulaşım
3 metro hattı var. Dediğim gibi bilet kontrolü yok. Küçük bir şehir olduğu için metro ile kısa zamanda istediğiniz yere gidiyorsunuz.
Tramvay ve otobüslerde gece geç saatlere kadar çalışıyor.
Prag üzerine...
Old Town bölgesine girer girmez kendinizi bir ortaçağ kentinde sanıyorsunuz..Gotik stilin en güzel örneklerini burada görürken sanki bir ejderha sizi kapıp götürecek gibi hissediyorsunuz.Hele Charles köprüsü...Mimarisi sizi büyüleyecek.Açılan onlarca McDonalds'ı görünce bir dönemlerin en kanlı komünist cinayetlerinin işlendiği, demir perdenin simgelerinden olan bu kentin artık kapitalizmin kollarına atıldığını, AB üyeliği ile de yeni hayatına başlamakta hiç zorlanmadığını göreceksiniz..Ben hep gittiğim yerlerde lokal insanlarla konuşmayı,onları gözlemlemeyi severim.  Zira Prag'da emin olun heryer dışardan gelen yabancı turist kaynıyor. Prag geçimini turizmden sağlıyor.O kadar çok exchange office,hediyelik eşya dükkanı vs var ki..
Gece Hayatı
Haftaiçi sönük diyebilirim. Haftasonunu görmedim ama iyi diyorlar haftasonu için. Karlovylazne adında 5 katlı bir mekan var.Genelde 19-24 yaş arası gibi geldi bana içerdekiler.Giriş 120 kuron ve bir bira 45 kuron
Coyotes Club..Prag standartlarına göre çok pahallı bira satışı var.84  kuron..4 euro civarı yani.İçerisi de şöyle böyle.
Music Club (charles köprüsüne gelmeden).. Adını hatırlayamadığım bir otelin klübü.Aşağı doğru catacomb misali açılan odaları var. Odalar ufak ufak yerler , içerde striptiz şovu var.
Tavsiyeler !!
Döviz bozdururken çok dikkat edin.Birçoğu verdiğiniz paradan yüzde olarak komisyon alıyor. Yani 50 euro verdiniz diyelim.Kafadan 10 euro gibi büyük oranlara varan kısmını kendi alıyor,40 euro üzerinden çevirip veriyor.Yani tam bir saçmalık.Yüzde 0 komisyon yazan yerlerde bile önceden sorun..Sana 50 euro verirsem kaç kuron vereceksin diyip önceden anlaşın.. Zaten bu işin piyasası oluşmuş olacak ki birsürü Exchange Office var. Şu an ki kur 1 euro 24,5 kuron civarı. Jındrısska Caddesinde Praha Exchange de bozdurdum sorun olmadığı gibi de piyasanın üzerinde para verdi. Ama siz geldiğiniz de dediğim gibi önceden sorun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
hit counter
html hit counter