Hayalleri Ertelemeyin!...

Cesaretinizi toplayın ve gidip gitmeme konusunda teredütlerinizi anında çöpe atın!
Yol arkadaşı bulamama, belirsizlikten korkma, dil bilmeme gibi bahaneleri de şimdi çöpe atın! Bu blogda ihtiyaç duyacağınız herşey var...

6 Mayıs 2010 Perşembe

Konaklama

Biletinizi aldınız.Ulaşım sorunu halloldu. Şimdi sıra gezi boyunca nasıl ve nerelerde geceleri geçireceğinize geldi.Aslında interrailin kilit meselesi burasıdır.Zira gezinizin maliyetini şişirecek kısım da budur.Efendim şimdi Avrupa'da hostel denen kalma yerleri vardır.Yani ne tam bir hoteldir ne de sizi mağdur edecek kadar yetersiz değildir bu hostel denen mekanlar.Filmi filan da vardır bu ilginç yerlerin.(Hostel) Gençlerin konakladığı koğuş mantığında pansiyon tarzı yerlerdir.Örneğin size 12 kişi içinde kalınacak bir oda sunanı da vardır 2 kişilik yer sağlayanı da.Hatta bu iki opsiyonu da sunarlar çoğu.Vereceğiniz para ile ilintili bir sorunsaldır.(Roma'da ucuz bir oda istiyorum dediğimde 30 kişilik var abi ister misin diyen Romalı esnaf beni ziyadesiyle şaşırtmıştır.Tabi çok kalabalığı tavsiye etmiyoruz) Fiyat ona göre değişir demek istediğim.Avrupa ortalamasına göre 17 euro ila 35 euro gibi bir sınırda seyreder.Kahvaltı vereni de vardır vermeyeni de. Peki sizler hangi hostelde kalacağınızı nasıl bulacaksınız..Hemen izah edelim.

İnternette hostel araştırmanız için uygun siteler

http://www.hihostels.com/ http://www.gomio.com/
http://www.hostelz.com/ http://www.hostelbookers.com/


Bana kalırsa bir hostelde aramanız gereken özellikler. Kesinlikle kahvaltısı olsun çünkü ucuza getirilecek bir interrail önünde diğer bir engel de boğazlar meselesidir :)Avrupa'da gıdalar pahallıdır.Bir küçük çay 1,5-2 euro civarıdır.O yüzden hostelde yapılacak sağlam bir kahvaltı sizi uzun bir süre tok tutar.Hatta kahvaltıda sandviç vs varsa fazladan çantanıza 1-2 tane de çaktırmadan zulalalamakta fayda var.(Zulacı zihniyet interrailin anahtarıdır :) )Tabi Hostelin ortamına ve sunduğu kahvaltıya göre karar verirsiniz.
Diğer bir husus mecbur kalmadıkça 8-10 kişinin üzerinde odalarda kalmayın.Gece giren çıkan vs gürültü yapan derken dinlenemeyebilirsiniz. İ
nterrailde zindelik çok önemli,saatler boyu yürüyecek gece geç saatlere kadar yerine göre bir mekanda eğleneceksiniz.Bunu da unutmayın.
Param var bastırır gerekirse tek kişilik yerde kalırım diyorsanız siz de şunu unutmayın. İnterrail sadece seyahat etmek değildir.Sizin g
ibi gezen yüzlerce yabancı gezginle tanışmak,sohbet etmek hatta beraber takılmak da lazım.Bu da hostellerde kalabalık odalarda mümkün. Diğer türlü sıkılır ve interrailin tadına varamayabilirsiniz.İnsanlardan kaçmayın herkesle konuşun tanışın derim.Dünyanın küçüldüğünü hissedeceksiniz.
Bir diğer husus hostelin internet bağlantısının olması.Bir sonraki hedef şehirde kalacak yer ayarlaması,tren saatlerinin kontrolü vs vs ka
ldığınız hostelde yapılabilmesi sizi rahatlatacaktır.
Önemli bir husus : Kalacağım her ye
ri önceden rezerve etmem beni bağlamaz mı ??
Bağlar tabi :) Ama bunu belli bir ölçüde yapmazsanız Nice'
de akşam karanlığında sırtta eşek ölüsü çanta ile benim gibi fellik fellik hostel arar, sonunda da bulamazsınız.(Gerçi iyi ki bulamamışım hayatım en güzel tecrübesini yaşadım ona da değineceğim). Size tavsiyem belli noktalarda en az 2 gün önceden bir sonraki güzergahı ayırtın. 1 gün kala çoğu hostelde yer bulamıyorsunuz .Diyelim Nice 'e yeni geldin.2 gün kalmayı düşünüyorsun. Hemen bir sonraki güzergahın misal Avignon ise yukardaki sitelerden Avignon'da yerini ayırt.Nice'i gezmeden önce yap bu işi!
UYKU TULUMU !!!!
Evet konaklama ile ilgili önemli bir hususa geldik.İnterrailde yanınıza almadan önce iyi düşünün.Gerçekten size gerekli mi diye ? Zira hem maddi bir ek masraf hem de sırtınızda taşıyacağınız ciddi bir ağırlık.Kamp vs tarzı şeyler düşünenler zaten alacaklar.Her gittiğim yerde hostelde kalırım arkadaş diyorsan bu mereti alma..25 gün boyunca sırtında taşımış biri olarak benim çok işime yaradı fakat ben gezimin yarıya yakınını tulumda geçirdim.Gecelik ortalama 20-25 euro hostellerde 10 gün kadar kalmayarak en az 250 euro cebimde kaldı.Ama bunu taşıyorsan bunun matını da taşıyacaksın.Yani altına serdiğin kauçuk tarzı malzeme.Dağcılık veya outdoor sports vs malzemeleri satan yerlerde ikisininde ufak boyutluları var. Tamamen tercih. Yukarda Nice'de hostel bulamayınca Nice sahiline gitmiştim.Garda tanıştığım bir arkadaş da bana eşlik etti.Plajda yattık tulumların içinde.Biraz uzaktan Fransız gençlerin sahilde çaldığı gitar ,karşımda Akdeniz ve onun dalgalarının gitar melodileri ile karıştığı bol yıldızlı açık bir gece havasında uykuya dalmıştım o Fransız şehrinde.Hele sabaha Akdenize gözlerini açmak...Bunu yaşamanız lazım...
Avrupa'da bir çok yerde tulum içinde uyuyan insanlar göreceksiniz.Tren istasyonları,parklar vs. Genelde güvenli olmakla beraber tek başına yapmamakta fayda var.Ben tren istasyonu ,plaj gibi yerlerde uyumuştum.Başıma birşey gelmedi.Ama karar sizin!
HTML clipboard
Geceyi Ulaşım İçin Kullanmak
Seyahatinizi ucuza getirecek diğer bir metot. Şöyle ki gezi planınızı yaparken uzak noktalara gece trenle gidersiniz.Bunun size iki avantajı olur.
1) Hostel parası vermezsiniz ,trende uyursunuz.Yataklı trene binmezseniz bile koltukta uyuyarak geçirebilirsiniz.
2) Gece zamanını ulaşımda kullanarak önemli olan gündüz saatleri size kalır. Yani sabaha gezeceğiniz yerde olursunuz ve tüm gün size kalır.
Bu olay her seferinde planlanamaz.Çünkü her zaman tren saatleri denk gelmez ayrıca duş almak dinlenmek gibi ihtiyaçlarınız oluyor. Gece treniniz yataklı değilse sabaha kendini yorgun hissederek başlıyorsun.Yani ertesi günü bir hostelde kalınacaksa güzel oluyor.Aksi takdirde kendini yorgun hissediyorsun.

Bedava Konaklama
Gezginlerin gezi maliyetlerini minimize eden bir alternatif konaklama şekli de gidilen ülkenin ikamet edenleri tarafından herhangi bir ücret alınmadan tamamen konukseverlik gösterilerek evlerinde 2-3 gün kalınmasına izin verilmesi durumudur. Bu tip konukseverlik örgütlü olarak yapıldığı gibi de bireysel olarakta yapılmaktadır.Sizlere en sık kullanılan iki siteyi vereceğim. İkisi de tamamen bedavadır. Fakat aman dikkat!! Seçeceğiniz kişiler mutlaka confirme olmuş daha önceden gidenlerin bol yorumlarının olduğu birileri olsun.Her gel diyene atlamayın çok kötü durumlarla da karşılaşabilirsiniz.Hemen gözünüzü korkutmayayım ama siz yine de aklınızda bulundurun.




hit counter
html hit counter

1 yorum:

  1. balkan gezisi yazınız benim için cok faydalı oldu benimde tereddutlerim var ve yanıma arkadaslarımı bulamıyorum ama yazınızı okuduktan sonra içim rahatladı teşekkür ederim...

    YanıtlaSil

 
hit counter
html hit counter