Hayalleri Ertelemeyin!...

Cesaretinizi toplayın ve gidip gitmeme konusunda teredütlerinizi anında çöpe atın!
Yol arkadaşı bulamama, belirsizlikten korkma, dil bilmeme gibi bahaneleri de şimdi çöpe atın! Bu blogda ihtiyaç duyacağınız herşey var...

7 Mayıs 2010 Cuma

Vize - Pasaport

Vize yabancı bir ülkeye giriş iznini sağlar.Pasaport ise ülkenizden çıkışınız ve başka bir ülkeye giriş yapabilmeniz için temel belgedir.Vize ile istediğiniz ülkeye giriş yaparsınız.Her ülkenin vize rejimi farklıdır.Siyasetten etkilenir bu vize denen mevzuu.Dış politikada ülkenizin saygınlığını gösterir en kallavi göstergedir kanımca! Türkiye'ye vize uygulamayan ülkelere bakıldığında üzülesi gelir insanın ki bu konuyu uzatmadan kendi konumuza gelelim.

Pasaport Çeşitleri


Seyahat maksatlı yurtdışına çıkacak olan ve Yeşil pasaport alma hakkı bulunmayan kişilerin alacağı pasaport Umuma Mahsus Pasaporttur.Lacivert renkte olup herkesin alabileceği , en çok kullanılan pasaport türüdür. Üç ay, altı ay ve bir yıl geçerli olmak üzere verilir. Gidilecek ülkenin vize rejimine tamamen tabiidir. Temini için hangi şehirde yaşıyorsanız o şehir İl Emn.Md. başvurulur , 2 gün içinde elinizde olur.İlgili Emniyet Müdürlüğü internet sitesinden bakabileceğiniz istenilen belgelerle gider ertesi gün pasaportunuzu alırsınız.
YEŞİL PASAPORTLAR
Birinci, ikinci, üçüncü derece kadrolarda bulunan Devlet MemurlaRI, TBMM eski üyeleri ,eski bakanların aldığı pasaport türüdür.Çoğu ülke için vizeden muaftır.

DİPLOMATİK PASAPORT

Diplomatik görevlilere ve yurt dışına gönderilen üst düzey memurlara verilir.

HİZMET PASAPORTU

Gri renktedir. Yurt dışı göreve gönderilen memurlara verilir.
VİZE
İşte insanların en merak ettiği konulardan biri. Vize alımı. Vize, aralarındaki politik anlaşmalara göre, bir ülkeden diğerine geçişte gösterilmesi gereken, ilgili ülkelerin Konsolosluklarınca kişinin pasaportuna ya da ona benzer bir başka belgeye yapıştırılan bir izin belgesidir.
VİZE KİMLERE DAHA KOLAY VERİLİR?
Vize almak istediği ülkenin kara listesinde bulunmayan, hiçbir yasadışı eylemde bulunmamış, Türkiye ye geri döneceğini çeşitli belgelerle kanıtlayabilen, başvurularda istenen belgeleri tam olarak ibraz edebilen kişiler kolaylıkla vize alabilirler.
TRANSİT VİZE NEDİR?
Bir ülkeye seyahatiniz öncesinde başka bir ülkede duraklama yapmanız gerekiyorsa, duraklama yapacağınız ülke için almanız gerekli olan vizeye Transit Vize denir. Bazı ülkeler, havaalanından çıkmadığınız sürece transit vize zorunluluğu getirmezken, bazı ülkeler de birkaç güne kadar olan duraklamalarınızda vize uygulamasında bulunmaz. Seyahatlerinizden önce, duraklama yapacağınız ülkelerin Transit Vize koşullarını öğrenmeniz gerekmektedir.
VİZE ALIRKEN
Şimdi hemen söyleyelim. İnterrail seyahati için gerekli vize Turistik vizedir.Vize prosedürleri Randevulu ve Randevusuz olarak iki şekilde yapılır.Randevulu sistemde gidilecek ülkenin konsolosluğu size bir randevu tarihi verir.O tarihte evraklarınız tamamsa sizi görüşmeye alır.Size ülkemize niçin gidiyorsunuz , işiniz nedir tarzında gündelik sorular sorarak sizi kabaca sınarlar. Rahat olun. Vize başvurusu yaptığınız ülkenin turistik ve kültürel değerlerini kabaca bilin.Zira Turistik vize alımı esnasında ülkemizi neden seçtiniz sorusuna verebilecek dolgun cevaplarınız olsun.Tüm mesele o ülkeye kapağı atıp orada kaçak işçi olarak çalışılmayacağına veya herhangi bir suç maksatlı gidilmediğine karşıdakini inandırmaktır.Seyahatin finansmanı veya genel mali gücünüz belgelediğiniz banka sirkülerli hesap ekstresinden anlaşılır.Öğrenciler babalarının hesaplarındaki parayı gösterebilirler.Yani bu geziyi finanse edebilecek güçte olup olmadığınız da sınanır aslında!.
Memurlar için vize işleri gayet kolaydır.Bazı konsolosluklar (örneğin İzmir İtalya Konsolosluğu) randevu ile çalışmalarına rağmen memurları randevuya çağırmazlar.Evraklarınız tamamsa randevulu olsun veya olmasın vize almanız gayet kolay olacaktır.
Evraklarınızı özenle hazırlayın,zira eksiklikler idare edilmeyecek size dosyanız geri verilecektir.Zaman kaybına mahal vermeyin!
Hı unutmadan vize başvurunuzu en az 1 ay öncesinden yapın.Evraklarınızda eksik çıkma ihtimali,konsolosluktan çıkabilecek diğer aksilikler veya diğer olabilecek aksiliklere karşı bir tedbir olacaktır.

İnterrail tek ülke (One Country Pass) bileti için gidilecek ülkenin vizesi alınır.Diyelim İtalya için gidersiniz İtalyan konsolosluğuna sizden gerekli evrakları teslim edersiniz.zira diyardan diyara gezecek, her limanda bir sevgili bulacaksanız o zaman size Schengen vizesini takdim edeyim.
ŞENGEN (SCHENGEN) VİZESİ NEDİR?
Şengen, yaklaşık olarak tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında uygulanan, ülkelerarası seyahati kolaylaştıran bir vize sistemidir. 1985 yılında sadece 7 Avrupa Birliği üye ülkesi arasında imzalanmış ancak 1995 yılında uygulamaya geçilmiş olan Şengen anlaşması, günümüzde Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Norveç, Portekiz Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristanı kapsamaktadır.
Kısaca aldığınız Schengen vizesi alarak bu ülkekerde özgürce seyahat edebilirsiniz.
ÖNEMLİ : Schengen vizesi alırken bazı çok önemli 2 kural vardır. Bu kurallara uyarsanız ve evraklarınız tamamsa büyük olasılıkla sorun çıkmaz.
1. İlk girilecek ülkeden vize almak..Yani toplamda 5-6 ülke gezeceğiz diyelim.Türkiye'den çıktıktan sonra ilk giriş yapacağımız ülkenin Türkiye konsolosluğundan başvuru yapmak..Örneğin ben 7 ülkeyi gezmeye çıkarken ilk seyahatime Türkiye'den uçakla İtalya Bari'den başlayacak şekilde planlamıştım.Bu yüzden Schengen için İtalya konsolosluğuna başvurdum..
2.En uzun süre kalınacak ülkeden vize alımı.. Vize evraklarında sizden seyahatinizin programı istenir.O programda hangi ülkede ne kadar kalınacağı vs yazılır.Kalınacak günlere göre de otel,hostel rezervasyonu belgeleri istenir.Yani sadece kendi beyanımla olmaz bu iş! 1-7 temmuz 2010'da 1 hafta İtalya'da kalıyorsam o tarihler için otel rezervasyonu da belgelenir.Bu belgelere göre en uzun kalınan yer eğer başvuru yapılan ülkeyse Vize alımı kolaylaşır.Benim yukarıdaki örneğimde ben hem ilk İtalya'ya giriş yapıyordum hem de en uzun süre İtalya'da kaldığım için sorunsuz vize aldım.
SORU : PEKİ OTEL REZERVASYONUNU NASIL YAPACAĞIZ VEYA OTELDE KALMAYACAKLAR NE YAPACAK??

Gayet basit..Yukarda anlattığım şartlarda başvurulan ülke için gidilecek ülkede hazırlayacağınız plandaki şehirlerde Hostel ararız. Beğendiğimize evraklarda yazacağımız tarihleri internet üzerinden girerek rezervasyon yaparız. Kredi kartı bilgilerini sorar ve bunu girmek zorundayız.Fakat para filan çekmezler. Geliş gününden 2 gün öncesine kadar para vs alınmaz.Siz yine de rezervasyon yapıracağınız hostele bu konuda bir mail atıp cevabı alarak hareket edin derim. Rezervasyon tamamlanınca hostel size rezervasyonu doğrulayıcı bir mail atar.Bu maili vize evraklarında otel rezervasyonu bölümünde gösterirsiniz. Unutmayın henüz hesabınızdan para filan çekilmedi!! . Vizenizi aldıktan hemen sonra ilgili hostele bir mail atarsınız, gelemeyeceğinizi bildirirsiniz. Onlarda size rezervasyonun iptal edildiğini bildiren bir mail atar. Böylelikle hesabınızdan para çekilmeden vize işinizi halletmiş olursunuz.Ben Roma'da bir hostelde 1 hafta rezervasyon yaptırmıştım. Yani sanki 1 hafta İtalya'da kalış sürem boyunca hep Roma'da kalacakmışım gibi gösterdim. Vizeyi aldıktan sonra da aynen iptal ettim. Fakat dediğim gibi kural olarak belirttiğiniz hostele giriş tarihinden 2 gün öncesine kadar para alınmaz. O tarihe kadar eğer o hostelde kalmak istemiyorsanız iptalinizi yaptırın. Veya yaptırmayın gidin paşa paşa orada konaklayın.Bu sizin yapacağınız plana kalmış.


hit counter
html hit counter

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
hit counter
html hit counter